Melk met yoghurt ca. 8 uur warm houden

Leroy Holsteins en Jerseys  

Boerderij de Heerlijkheid

Jersey KendraLeroy Adrienne 31

Zelf yoghurt maken:

Rauwe melk wordt vaak gebruikt om zelf yoghurt van te maken.
Rauwe melk voor gebruik koken. Wij doen dat zelf niet maar volgens de wet moeten wij dat erbij vermelden omdat het onbewerkte melk is. Dus dat adviseren wij u om risico uit te sluiten.
Om yoghurt te kunnen maken, zijn bacteriën nodig. Niet zo moeilijk, haal een halve liter volle yoghurt bij de supermarkt. Onze ervaring is dat Campina yoghurt 3%vet  (zie foto hieronder) de mooiste zelfgemaakte yoghurt geeft. Goede bacteriën waarschijnlijk. Gek genoeg geeft dikke standyoghurt géén goede zelfgemaakte yoghurt. 


Deze yoghurt van Campina werkt primaOm yoghurt te kunnen maken moet de verse boerenmelk een temperatuur van ongeveer 45 graden hebben. Dat is ongeveer zo warm dat je je vinger er net 10 tellen in kunt houden, maar dat het wel onplezierig heet aanvoelt. Wil je het zeker weten, gebruik dan een thermometer.
Op 2,5 liter verse melk ongeveer een koffiemok volle yoghurt uit de winkel er door roeren als de melk op temperatuur is. Omdat de yoghurt koud is, opnieuw het melk/yoghurtmengsel verwarmen tot 45 graden.


Nu moet de pan met het melk/yoghurt-mengsel “naar bed”. De pan moet namelijk 8 tot 12 uur lekker warm blijven. Zelf wikkel ik de pan eerst in een grote handdoek en daarna in een fleece-deken. Vroeger werd daarvoor de hooikist gebruikt. Een dekbed kan ook. Als het erg koud is, dan een kruikje erbij, of bij de verwarming zetten.

Niets meer aan doen, gewoon wachten.

Wat ook goed gaat, is het warme yoghurt/melkmengsel direct in een glazen pot schenken met een grote schenkopening. Bijvoorbeeld appelmoespotten of doperwten of schone glazen bommelsapflessen. Wel even het glas voorverwarmen met warm water. Deze potten vervolgens warm wegzetten.

Meestal maak ik het in de avond, dan is het ’s ochtends klaar en kan de pan of pot de koelkast in. De smaak van zelfgemaakte yoghurt is anders dan die uit de winkel. Vol, romig en minder zuur. Heerlijk als ontbijt of met honing en banaan.

Omdat er verder niets aan toegevoegd is (stabilisator o.i.d.) gaat de yoghurt na een dag zich wat scheiden. Er komt bovenop een beetje dunne, doorzichtige vloeistof. Deze kunt u eraf scheppen, waardoor de overgebleven yoghurt dikker achterblijft. Of gewoon met de lepel mee opscheppen, doorheen mengen en lekker alles opeten. Bij het klaarmaken in een pan is dit meer aan de orde dan wanneer u yoghurt maakt in glazen potten.

Soms is de yoghurt na 8 uur warm staan nog te dun. Laat de yoghurt dan gerust nog een paar uurtjes warm staan. Zelfs 24 uur warm laten staan kan geen kwaad. De yoghurt wordt alleen maar een beetje zuurder.


De laatste yoghurt uit de pan is dunner, maar nog steeds lekker logo Favoriet: zelfgemaakte yoghurt met banaan en honing